Dit heeft niets met bakstenen te maken

Nederland heeft van oudsher een “baksteen”cultuur. En is daar is op zich niets mis mee. Sterker nog, ik hou enorm van een mooi gemetselde gevel. Een gevel met een handvorm baksteen, gesinterd, bezand met een knipvoeg bijvoorbeeld. Een prachtige gevel waar ik met liefde naar kijk, oprecht genieten. We kunnen niet anders concluderen dat wij in dat opzicht een mooie historie hebben.

Maar we kunnen er ook niet omheen dat inzichten veranderen. Niet zomaar, nee omdat het nodig is. Als wij kijken naar het milieu en de natuur dan zien we een verandering plaatsvinden. Een verandering die te maken heeft met ons gedrag. Een verandering waar steeds minder ruimte is om weg te kijken. Gelukkig worden bakstenen steeds minder milieubelastend geproduceerd. Iets wat ik enorm toejuich. Maar er komen er ook steeds meer nieuwe bouwsystemen op de markt en gevelsystemen die een goed alternatief zijn voor regulier metselwerk.

Foto: rtvdrenthe

We gaan steeds meer naar industrieel bouwen. Het woonhuis in Borger is zo’n woning. Deze woning is door Martin Smit van Frisbouw op een doordachte manier ontwikkeld. Er is niets aan dit huis waar niet is over nagedacht. Pure passie voor de natuur,  dat is geweldig in mijn ogen. Martin heeft bewust gekozen voor het losmaakbare keramische steenstrip systeem van Scanroc. Een goed alternatief om tóch een keramische gevelsteenuitstraling te hebben aan de woning maar wel eentje die volledig past in het duurzame gedachtengoed van Martin en past bij het concept van Frisbouw.

De titel “Dit heeft niets met metselwerk te maken” is een opmerking die ik (en ook mijn collega’s) vaker horen. En die opmerking is terecht. Scanroc gevelbekleding is ook geen metselwerk. Scanroc gevelbekleding is een geventileerd gevelsysteem waarbij keramische steenstrippen eenvoudig in een verticaal profiel worden geklikt. Accepteren dat het geen regulier metselwerk is maakt de weg vrij om er anders naar te kijken. En als je er anders naar kunt kijken dat zijn er vele mogelijkheden om het toe te passen. Out of the box? Spannend soms.