Hoe het ooit begon

10 jaar LJ Solutions, het begon eigenlijk in 2011

Het begint met liefde.

Na vele jaren actief in de bouwbranche te hebben gewerkt heeft 1 onderwerp mij altijd enorm geïntrigeerd. En dat zijn gevels. Ik ben zo’n persoon die tijdens vakantie de groep (vrouw en kinderen) verlaat en ergens in een afgelegen straatje een foto van een gevel moet maken. Waarom? Geen idee, ergens is het een verslaving denk ik. Een prettige verslaving dan wel. Tijdens al die jaren heeft het mij ook enorm bezig gehouden waarom gevelstuc gepleisterd op een spouwmuurconstructie zoveel schade met zich meebrengt. Uiteindelijk had het bijna altijd te maken met verkeerde details, bitumen die vergeten waren en het niet ventileren van de luchtspouw. Verkeerde details en bitumen konden wel opgelost worden. Ventilatie activeren in de luchtspouw kon niemand op dat moment.

WC-momentje.

Het hield mijn nogal bezig. Meerdere ideeën passeerden de revue. Tot dat éne moment!

Op een vrijdag, ergens in augustus 2011 had ik een vrije dag genomen om met mijn vrouw ergens naar toe te gaan. Net voor vertrek moest ik nog even naar het toilet. Na het toiletbezoek drong mijn vrouw enorm aan om op te schieten, “We zijn al laat.” Ik heb haar vriendelijk en lief aangekeken en gezegd dat ik even tijd nodig had. Tijd om het idee dat ik tijdens het toiletbezoek kreeg te tekenen op papier. Een memorabel moment, het Gevelstucventilatierooster is maanden daarna geboren.

Luister naar je vrienden.

Vele vrienden kwamen met goede adviezen. Het is een kwestie van kwetsbaar opstellen en luisteren naar de goede adviezen. Vaak hebben mensen in je nabije omgeving een veel beter beeld van de situatie dan dat je zelf hebt van je eigen situatie. Velen gaven het advies om zelf een bedrijf op te zetten omdat ik zoveel ideeën had los van het Gevelstucventilatierooster. Geweldig advies. En nu? Geen idee! Ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Wel uit een familie waar hard werken een begrip is.

De eerste investering.

In goed overleg met mijn vrouw (zij denkt hier anders over) heb ik een aantal duizenden euro’s van de gezamenlijke privérekening gehaald om het gevelstucventilatierooster te laten produceren. Tsjonge, wat heb ik toch wakker gelegen of dit ooit goed kwam! Vrienden zeiden tegen mij waar ik mij toch werkelijk druk om maakte. Tja, daar kun je wat mee op dat moment.

Geboorteaangifte.

Het Gevelstucventilatierooster was inmiddels geproduceerd en ik had een afspraak gemaakt bij de KvK in Zwolle. Op 21 februari 2012 was mijn inschrijving een feit. Het voelde net alsof ik aangifte deed van onze 3de zoon! Wat een heerlijk maar tegelijkertijd vreemd gevoel. Het (parttime) bedrijf was opgericht. Geweldig, voelde goed. En nu? Nu moet ik zorgen dat ik het geleende geld van de privérekening (volgens afspraak) terugstort binnen de afgesproken termijn. Een hele uitdaging.

Mijn wijze vrouw.

Na een aantal jaren parttime ondernemer te zijn geweest was er een diepe wens om fulltime de onderneming te gaan runnen. Ik had in principe geen enkele reden om te vertrekken bij mijn toenmalige werkgever, het beviel me goed. Nederland had wel te maken met een economische crisis en er was enige spanning hieromtrent. Hoe dan ook, mijn ontslag ingediend. Na een sabbatical van ca. een half jaar was het mijn vrouw die uiteindelijk de doorslag gaf. Er waren veel gesprekken gevoerd, ook voor functies in loondienst toen mijn vrouw zei: “Ik zie dat je het zo graag wilt. Ga nu maar en we zien wel óf en waar dan het schip strandt.”

Weer je vrienden.

Als fanatiek onervaren jong ondernemertje komen er veel maar dan echt veel ideeën naar boven waar je denk een fortuin mee te kunnen maken. Ook nu heb je weer je vrienden nodig. Heel duidelijk is mij door hen meegegeven om te focussen. Focus op gevels bijvoorbeeld. Zo ben ik begonnen. Eerst op zolder, later de garage verbouwd tot kantoor. En weer een paar jaar later een kantoor op het industrieterrein. Een echt kantoor!

Het anders willen doen.

Is het eigenwijsheid? Misschien wel. Ik had dringend de behoefte om het in mijn bedrijf anders te doen dan zoals ik gewend was. Het continue ‘moeten’ presteren zoals ik de afgelopen jaren gewend was begon mij steeds meer tegen te staan. Niet omdat ik recalcitrant was of niet hard wilde werken maar ik geloofde er sterk in (en nog steeds) dat er meer was dan alleen maar moeten presteren. En sterker nog, dat was vaak het enigste waar ook over gesproken kon worden.

Waar staan we nu?

Op dit moment hebben we een bloeiend bedrijf. LJ Solutions werkt op dit moment met een team van 8 gemotiveerde en enthousiaste mensen. We geloven sterk dat succes een gevolg is van het samen goed hebben met elkaar. Menswaardigheid en wendbaarheid zijn belangrijke kernwaarden binnen ons bedrijf. Focus? We houden ons bewust alleen maar bezig met gevels. Waarom? Omdat we van gevels houden!

Hart en verstand en dankbaarheid.

Tijdens een event jaren geleden vertelde een hoogleraar Neurologie dat het belangrijk is je hart te volgen maar ook je verstand. Je hart volgen is voor de korte termijn en je verstand volgen is voor de lange termijn. Graag geef ik iedere (startende) ondernemer dit mee. Volg je gevoel maar vergeet niet je verstand. Luister naar je vrienden, ze helpen je omdat ze van je houden. Spring een keer in het diepe, je komt altijd boven. Toon lef, lef om het anders te doen. En het belangrijkste van alles, wees dankbaar!